Gospodarowanie rezerwami strategicznymi
2021-02-23 14:28
Rezerwy strategiczne stanowią kategorie produktów, surowców, materiałów oraz urządzeń gromadzonych na wypadek zagrożenia bezpieczeństwa i obronności państwa, bezpieczeństwa, porządku i zdrowia publicznego oraz wystąpienia klęski żywiołowej lub sytuacji kryzysowej.
-
Rezerwy żywnościowe
Rezerwy strategiczne żywnościowe są utrzymywane w grupach asortymentowych, takich jak: zboża i produkty zbożowe, mięso i przetwory mięsne, tłuszcze roślinne i zwierzęce, produkty mleczne i inne (np. woda pitna mineralna, cukier).
-
Rezerwy medyczne
W ramach rezerw strategicznych medycznych utrzymywane są następujące grupy towarów: leki, surowice i szczepionki, środki dezynfekcyjne, opatrunki, odzież ochronna, wyroby medyczne jednorazowego użytku, sprzęt medyczny, sprzęt kwaterunkowy.
-
Rezerwy techniczne
W ramach rezerw strategicznych technicznych utrzymywane są m.in. ciężkie maszyny budowlane, rozdrabniacze wolnoobrotowe i rębaki, cysterny do przewozu wody pitnej, maszty oświetleniowe, agregaty prądotwórcze, stalowe konstrukcje składanych mostów kolejowych i drogowych oraz elementy infrastruktury kolejowej, mosty pływające i inny sprzęt związany z transportem wodnym, asortyment przeciwpowodziowy (w tym: zapory przeciwpowodziowe, worki na piasek, napełniacze worków).
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (23.02.2021)