Rezerwy żywnościowe
Tworzone są w celu złagodzenia zakłóceń w ciągłości dostaw służących funkcjonowaniu gospodarki i zaspokojeniu podstawowych potrzeb obywateli i uruchamiane np. na wypadek klęski żywiołowej czy wojny. Asortyment oraz ilości rezerw określa przygotowywany na 5 lat Rządowy Program Rezerw Strategicznych. Obecny obejmuje lata 2022-2026.
Szczegółowe dane dotyczące asortymentu, ilości i rozmieszczenia utrzymywanych rezerw stanowią informację niejawną, w rozumieniu ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. Nr 182, poz. 1228).
W ramach żywnościowych rezerw strategicznych
utrzymywane są następujące grupy towarów:
Zboża i produkty zbożowe
Mięso i przetwory mięsne
Tłuszcze roślinne i zwierzęce
Produkty mleczne
Inne (np. woda pitna mineralna, cukier)
W latach 2011 - 2023 z rezerw żywnościowych udostępniliśmy:
14,8 tys. ton
żywności udostępniliśmy w latach 2020-2023
Miliony litrów
Dostarczamy wodę pitną do rejonów dotkniętych powodzią, gdyż nie wolno wówczas używać wody ze studni ani gruntowej.